Acrylaatkit toepassingen

Acrylaatkit wordt veelvuldig gebruikt bij bouw- en renovatiewerkzaamheden. Dit komt mede doordat deze kit over het algemeen van hoge kwaliteit is, een lange levensduur heeft en goed en eenvoudig verwerkt wordt. Er zijn meerdere goede leveranciers die kwalitatief hoogwaardige producten leveren. Denk bijvoorbeeld aan Otto, Hercuseal, Soudal en Den Braven Sealants.  

Wanneer is acrylaatkit geschikt? 

Deze kit staat erom bekend dat het makkelijk aan oppervlakken hecht en eenvoudig toepasbaar is. Ze is geschikt om aan te brengen op ondergronden met weinig werking en wordt vooral ingezet bij metselwerk, stucwerk en afdichtingen van onder andere scheuren, voegen, plinten, muren. In geval van vochtige omgevingen of buiten-toepassing, zijn er speciale soorten kit verkrijgbaar die waterbestendig zijn. 

Daarnaast zijn er acrylaatkitten die niet craqueleren en al na een kwartier kleefvrij zij, zodat u snel kunt doorwerken. Deze kitten zijn geschikt voor gebruik binnenshuis en kunnen op poreus-gevoelige ondergronden zoals hout, beton, stucwerk en baksteen worden gebruikt. Over het algemeen bevatten deze kitten veel vaste stoffen, waardoor ze geschikt zijn om brede groeven mee te behandelen.  

Overschilderen

Acrylaatkit die buiten wordt gebruikt, moet altijd worden overgeschilderd. Bij een kit die geschikt is voor buitengebruik kan dit meestal na zo’n twee uur, mits deze goed is uitgehard. Let er dus op dat je een kit gebruikt die geschikt is om te overschilderen. Mocht je twee uur nog te lang vinden, neem dan een Anti Crack of Crackle Free kit. 

Acryl en Siliconen 

Veel mensen verwarren acrylaatkit met siliconenkit of kennen de verschillen tussen deze twee niet. Het is daarom van belang om u goed te laten informeren, zodat u de juiste kit gebruikt om uw klus goed uit te kunnen voeren. Beide soorten kit lijken erg op elkaar qua uiterlijk en eigenschappen. Ze zijn alletwee pasta-vormig tijdens de werkzaamheden en krijgen worden rubberachtig als ze uitharden. Het is dus niet zo gek dat ze met elkaar verward worden. Maar let op! Want als je de verkeerde, ongeschikte kit gebruikt, dan kan je klus in het water vallen. Het is daarom van belang om vooraf goed de voornaamste verschillen tussen de twee in acht te nemen, voordat je ermee aan de slag gaat.   

Onderscheid acrylaatkit en siliconenkit

Acrylaatkit is een zogenaamde “plasto-elastische” kitsoort, omdat deze op dispersiebasis is. Zoals gemeld is deze kit goed overschilderbaar en droogt hij snel. Na opdrogen zal acryl sneller scheuren/barsten dan siliconen. 

Siliconenkit droogt minder snel en is niet overschilderbaar, maar is altijd waterafstotend en is elastischer. Deze is dus geschikter om te gebruiken bij “werkende” oppervlakken en in vochtige omgevingen. Siliconenkit is bovendien schimmelwerend en wordt daarom veel in badkamers gebruikt.  Let wel: er zijn ook waterafstotende acrylaatkitten die (dus) ook nog overschilderbaar zijn. Als je een voeg moet overschilderen, dan kun je dus nooit een siliconenkit gebruiken. Het makkelijkst te herkennen onderscheid is het verschil in kleven als de kit vochtig is. Als je acryl tussen je vingers rolt, dan ontstaan er kleine balletjes die makkelijk weer loslaten. De siliconenkit echter is veel kleveriger en blijft aan je vingers plakken.

Er zijn veel verschillende soorten acrylaatkit met verschillende toepassingsmogelijkheden. Laat je daarom vooraf goed adviseren door kitxpert, Wij zorgen ervoor dat u met de juiste oplossing het optimale resultaat uit uw klussen behaalt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *