D-I-Y tips: werken met hout

In een tijdperk waarin iedereen constant op zijn telefoon zit en alles kant-en-klaar aan te schaffen is, wordt het aantrekkelijker voor veel mensen om weer met hun handen te gaan werken. Je ziet online steeds meer blogs met leuke DIY (do it yourself) ideetjes met bijbehorende stappenplan. In dit artikel gaan we een aantal handige tips doornemen die iedereen zou moeten weten als ze zelf iets gaan bouwen. Dus of je al een ervaren klusser bent of iemand die net begint aan zijn eerste bouwproject, lees het onderstaande even door!

Wat wil je maken? 

Het lijkt bijna vanzelfsprekend maar dit is toch wel de allereerste vraag die je zult moeten beantwoorden om verdere beslissingen te kunnen maken. Wil je iets maken wat je binnen of buitenshuis kunt gebruiken? Wordt het functioneel of puur decoratief? Bijvoorbeeld bij het maken van een houten meubel kan het handig zijn om een werktekening te maken van het gewenste meubelstuk of om op zoek te gaan naar een bestaande beschrijving. Hiermee ben je verzekerd dat je alle informatie, zoals de afmetingen en het gereedschap, bezit die je nodig hebt om aan de slag te gaan. 

Soorten hout

Wat voor type hout je kiest is afhankelijk van wat je wilt maken. Elke type hout heeft namelijk verschillende eigenschappen die je zult moeten afwegen bij je keuze. 

Het is belangrijk om te weten dat er twee groepen hout bestaan: zachthout (douglas of dennen) en hardhout (beuken, eiken). Zachthout wordt vaak gebruikt voor het maken van meubels. Het is een stuk goedkoper dan hardhout maar wel minder resistent. Hardhout is dus duurder en meer resistent, en wordt vaak gebruikt voor buitenconstructies, binnen- en buitenkasten of vloeren. 

Douglashout kan bijvoorbeeld zowel voor projecten binnen als buiten gebruikt worden. Daarbij heeft het onbewerkt 10 tot 15 jaar meegaan. Alle soorten houten zullen met de tijd verkleuren maar bij deze soort vergrijst het wat vaak gezien wordt als een prettige kleurverandering. 

Voldoende ruimte

Als je met hout werkt zul je erachter komen dat er veel zaagsel vrij zal komen waardoor dit niet geheel netjes verloopt. Het is dus belangrijk om een plek uit te zoeken voor jouw DIY project waarbij het niet uitmaakt als iets vies kan worden. Daarbij zal het project vaak niet binnen één dag klaar zijn dus kies een ruimte waarbij je je project ook even kan laten liggen zonder dat het in de weg ligt. 
Bron: Houtdirect

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *