De boiler gids: hoe en wat?

Nu de koude wintermaanden er weer aankomen is er niets lekkerder dan warmte. Een boiler is voorzien van een verwarmingselement en zorgt voor direct warm water. Maar welke soorten boilers zijn er allemaal en wat is nou de juiste keuze? 

Elektrische boiler

Een elektrische boiler is bij de meeste mensen de bekendste boiler variant. Met deze boiler beschik je altijd over warm water, omdat het water in de boiler verwarm wordt tot de ingesteld temperatuur en deze vervolgens ook op die temperatuur houdt. 

De elektrische boiler komt in verschillende formaten. Zo heb je een elektrische boiler van 80 liter. Deze is geschikt voor warm water voor drie tot vier personen. Het verwarmt water voor de douche, de wastafel en (als je het hebt) een bad.

Als je van plan bent een elektrische boiler aan te schaffen, is het belangrijk dat je rekening houdt met de capaciteit. Zo kan het voorkomen dat als je in een keer heel veel warm water gebruikt, het vat op raakt en daarmee dus ook je voorraad warm water. Tuurlijk kan dat weer aangevuld worden, maar de boiler heeft wel de tijd nodig om het water dan weer op de juiste temperatuur te brengen. 

Warmtepompboiler

Als je het milieu en energiebesparing belangrijk vindt, dan kun je een bewuste keuze maken door voor een warmtepompboiler te kiezen. De warmtepompboiler maakt gebruik van warmte uit bijvoorbeeld de ventilatie en uit de lucht om het water op te warmen. De boiler hoeft hiervoor dus niet eerst opnieuw warmte op te wekken. 

Voor wanneer de temperatuur juist weer gaat stijgen, kan de warmteboiler koele lucht verspreiden. Op deze manier kan de boiler je het hele jaar door van een aangename temperatuur. 

Keukenboiler

Het gebruik van deze boiler zit al in de naam. De keukenboiler is namelijk een boiler die je in de keuken kunt gebruiken.  De modellen van een keukenboiler zijn vaak kleiner van stuk dan andere boilers, puur omdat er minder warm water opgeslagen hoeft te worden. Doordat de boilers dus wat kleiner van stuk zijn, kun je ze gemakkelijk ergens plaatsen waardoor ze niet goed in het zicht zijn. Zo kun je een IN keukenboiler in het keukenkastje plaatsen en een UP keukenboiler boven de keukenkast. Op die manier zijn de boilers dus mooi uit het zicht gebracht. 

Naast de hierboven genoemde boilers, zijn er nog een aantal boilers, zoals de gasboiler en de zonneboiler. Door de keuze variatie zit er voor ieder wel wat wils tussen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *