De handigste bouwmaterialen voor jou uitgelicht!

Bouwen of verbouwen is voor veel mensen een vorm van ontspanning. Het geeft dan ook veel voldoening om te zien hoe je zelf iets kunt opbouwen of kunt aanpassen. Om een degelijke constructie af te leveren, zijn er wel een aantal zaken onmisbaar. Zo heb je wel wat handigheid en vakkennis nodig. Maar ook de juiste materialen zijn een must om goed aan de slag te kunnen gaan. Hier lees je welke materialen goed van pas kunnen komen wanneer je gaat bouwen of verbouwen.

Lijmen en kitten in een handomdraai

Wanneer je gaat lijmen of kitten, heb je silicone nodig. Er bestaan verschillende soorten siliconen, die je voor allerlei toepassingen kunt gebruiken. Voor alle normale bouwtoepassingen kun je de polymeer silicone gebruiken. Deze silicone is geschikt voor bijna alle bouwproducten. Wanneer je het silicone wil kunnen overschilderen, kies je best voor een acrylaatkit. Verder bestaan er ook krachtige elastische siliconen om constructieve voegen mee te dichten. Wanneer je alleen wil kitten, volstaan de universele silicone kits die je zowel transparant als in allerlei verschillende kleuren kunt aankopen. Ga je aan de slag in een vochtige ruimte? Kies dan zeker voor schimmelbestendige siliconen.

Sterke lichtgewichten

Zeker wanneer je gaat verbouwen zijn OSB-platen onmisbaar. Deze platen worden gemaakt uit samengeperste houtsnippers. Hierdoor zijn ze zowel licht in gewicht als erg sterk. Bovendien zijn OSB-platen ook heel duurzaam. Deze platen worden in verschillende diktes gefabriceerd. Maar wees gerust, ook de dunste platen zijn kwalitatief dik in orde en erg sterk. 

Waterdicht dak

Wanneer je een plat dak gaat leggen of herstellen, is roofing je belangrijkste werkmateriaal. Roofing gaat lang mee en is onderhoudsvriendelijk. Zowel professionals als doe-het-zelvers kunnen met roofing aan de slag gaan. Je kan deze dakbedekking vastmaken door ze te branden, maar er bestaat ook een zelfklevende variant. Omdat roofing vrij elastisch is, kun je er gemakkelijk mee werken. Aangezien roofing erg waterdicht is en heel voordelig in prijs, gebruiken de meeste mensen dit materiaal om hun dak mee te bedekken. 

Bouwmaterialen aankopen

Er bestaan tal van groothandels waar je je bouwmateriaal kunt aankopen. Het nadeel aan deze winkels is dat niet altijd alles op voorraad is en je vaak zelf voor het vervoer van je materialen moet zorgen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Maar wist je dat je je bouwmaterialen ook online kunt bestellen? In deze online bouwhandels is de voorraad nooit uitgeput en worden de bestelde materialen naar je thuis of naar je werf verzonden. Dat bespaart jou heel wat werk. De betaling doe je gemakkelijk online of via overschrijving. Haal je je producten toch liever gewoon zelf af? Dat kan natuurlijk ook. Er zijn tal van afhaaldepots verspreid over heel Vlaanderen waar je je bestelling zelf kunt gaan ophalen.