De voordelen van een ergonomische werkplek

Ben je niet zo of helemaal niet bekend met de term ergonomisch of ergonomische werkplek? Geen probleem! Na het lezen van dit stuk ben je volledig op de hoogte van dit nieuwe innovatieve werken en stap je misschien wel naar je eigen leidinggevende toe om hier ook mee te beginnen als jij nog geen ergonomische werkplek hebt. 

Wat is ergonomisch?

Ergonomisch (ergonomie) staat voor de wetenschap tussen een mens en zijn of haar omgeving en is een term die we steeds vaker voorbij horen komen. Zo is het een opkomende term in het bedrijfsleven, in de werkomgeving maar ook in verschillende verkoopbranches. In deze tekst wordt er een focus gelegd op de ergonomische werkplek.

Ergonomisch werken

Wanneer je werkzaam bent in het bedrijfsleven en voornamelijk op kantoor werkt, zijn er een aantal dingen waar jij en ook je leidinggevende rekening mee moet houden. Vaak zit je de volledige werkdag op dezelfde plek en loop je misschien af en toe eventjes rond om bijvoorbeeld een kopje koffie te pakken. Zolang stil zitten in dezelfde houding wordt zelfs gezien als het nieuwe roken. Het is daarom belangrijk dat je een ergonomische werkplek hebt. Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat ieder bedrijf er zomaar voor kan kiezen om eventjes zijn kantoor van een paar ergonomische werkplekken te voorzien, dat is begrijpelijk. Maar toch is het zeker iets waar over nagedacht moet worden. Al wordt er eerst geïnvesteerd in een aantal ergonomische werkplekken, zodat werknemers alsnog kunnen afwisselen tijdens hun shifts. Het is een flinke investering, maar door het creëren van ergonomie op de werkplek, hebben de werknemers hier ook profijt van en dit kan betekenen dat de werkgever hier op den duur ook weer profijt van heeft.

Voordelen

Wat misschien wel het belangrijkste voordeel van ergonomisch werken is, is een betere gezondheid op de werkvloer. Door de meubels die bij ergonomisch werken komen kijken, zoals een zit sta bureau, werk je in een natuurlijke houding. Dit is beter voor je lichaam en je zult merken dat dit ook een positief effect zal hebben op je geestelijke gezondheid. Dit alles leidt ertoe dat werknemers alleen maar beter zullen presteren. 

Ook veiligheid is een punt van ergonomisch werken, denk aan het veilig gebruiken van verschillende machines. Tot slot is lager ziekteverzuim een onderdeel dat bij ergonomisch werken een rol speelt. Een ergonomische werkplek zorgt voor een fysiek en mentaal gezonde werkplek, waardoor je zult merken dat werknemers op de lange termijn minder snel ziek zijn. 

Oftewel, een ergonomische werkplek kent alleen maar punten waar je op den duur profijt van zult hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *