SCHROEVEN HEB JE NODIG BIJ ONEINDIG VEEL KLUSSEN

Schroeven heb je nodig bij oneindig veel klussen

Wanneer je graag klust weet je al dat je bij oneindig veel klussen schroeven nodig hebt. De doe-het-zelver, de fanatieke klusser én de professional werken dagelijks met schroeven en pluggen. Zo heb je schroeven nodig wanneer je een paar planken in een schuur wilt aanbrengen, maar ook als je meubels in elkaar zet. Ook ventilatieroosters worden vaak vast gezet met schroeven. Zelfs wanneer speelgoed voor kinderen batterijen bevatten, zit in het klepje van de batterij een schroefje. Een schroef is dan ook een middel om voorwerpen met elkaar te verbinden. Een schroef is opgebouwd uit:

  • een kop met daarin een sleuf voor de schroevendraaier,
  • de spil; een cilindervormig of conisch gedeelte
  • schroefdraad dat om de spil is gedraaid

Een schroef wordt in de regel aangedraaid met een schroevendraaier of met een schroefboormachine

Hoe wordt de maat van een schroef bepaald

De maten van een schroef worden aangeduid met een M. Dit is de diameter van de spil. Daarnaast wordt de lengte ook aangeduid in millimeters. Je krijgt dan een maat die er als volgt uit ziet: M5 x 15. Dit wil dus zeggen dat M5 staat voor 5 mm in diameter en 15 staat voor 15 millimeter in lengte. De lengte van een schroef wordt altijd gemeten tot de kop. Bij een verzonken schroef wordt de lengte gemeten met de kop. Wanneer je de schroef in combinatie met een plug gebruikt, dan moet de plug 1,5 tot 2 millimeter kleiner in diameter zijn als de schroef. Wanneer je een boor gebruikt om een gat te maken voor de plug dan moet deze boor dezelfde diameter hebben als de plug.

Verschillende soorten schroeven voor verschillend gebruik

Je hebt schroeven in vele soorten die op verschillende manieren worden gebruikt.

Zo kun je een schroef waarbij het draadeinde over de hele lengte gelijk loopt, bijna onbeperkt los en vastdraaien. Deze schroeven worden vaak in tapgaten gedraaid.

Parker of zelftapper

Een schroef met een punt wordt in de regel direct in het materiaal gedraaid. Denk hierbij aan hout en kunststof. Soms wordt er vooraf een plug gebruikt zoals in een stenen muur. Een schroef met een punt kan maar één keer worden gebruikt omdat de punt van de schroef bij gebruik beschadigd. Een schroef met een punt die wordt gebruikt voor metaal heet een parker of zelftapper. Het verschil tussen een schroef en een bout is de kop. Bij een bout is de kop meestal zeskantig zodat er een steek- ring- of dopsleutel gebruikt moet worden om deze vast te draaien. Wanneer er een uitsparing in de kop is aangebracht bijvoorbeeld een sleuf of een kruis dan spreken we van een schroef.

Het uiterlijk van een schroef

De kop van de schroef kan verschillende vormen hebben. Zo kan deze bol of cilindrisch zijn aan de bovenkant en vlak aan de onderkant. De kop kan ook kegelvormig zijn en valt dan in de uitsparing van het materiaal. Dit heet een verzonken kop.

Omdat schroeven worden gebruikt als middel om materialen met elkaar te verbinden kun je deze in vele soorten materiaal kopen. Zo worden schroeven gemaakt uit gewoon staal, roestvrij staal, messing en zelfs kunststof. Soms krijgt een bepaalde schroef een behandeling een zogeheten ‘harding’ om de sterkte te vergroten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *