Voorbereid een woning bezichtigen

Gratis stockfoto met 3 dimensionaal, 3d, apple

Heb je een mooi huis op het oog? Dan wil je deze natuurlijk in het echt bewonderen. In dit artikel delen we een paar tips zodat je voorbereid gaat bezichtigen.

Contact met de makelaar

De makelaar ondersteunt bij het (ver)koopproces van de woning. Hij of zij is degene die je helpt tijdens de zoektocht naar je nieuwe huis. De keuze van een makelaar is daarom heel belangrijk. Iedereen heeft hiervoor andere criteria. Over het algemeen geldt: kies daarom een makelaar die in de buurt woont. Als je in Zuidoost Friesland woont, kan je bijvoorbeeld het beste Gorredijk Makelaardij inschakelen. Twijfel je over de juiste makelaar? Bekijk hun website, zoals https://www.sierdmoll.nl/, om meer informatie te vinden. 

Wat je wél moet meenemen

Bij de bezichtiging van je toekomstige woning zijn er een paar onmisbare dingen die je mee moet hebben. Allereerst is een rolmaat handig om mee te nemen. Het opmeten lijkt misschien iets voor de verre toekomst, maar het kan een hoop verwarring besparen. Een plattegrond is vaak toch niet zo duidelijk als in eerste instantie gedacht. Ga niet meteen de hele woning opmeten (je woont er immers nog niet). Maar het opmeten van het raamwerk of het balkon is ideaal. Een knikker is ook een handige truc om te checken of een kamer wel écht waterpas is. Vergeet niet om voldoende foto’s te nemen!

Tour in de buurt

In de advertentie van een woning staat de buurt natuurlijk rooskleurig omschreven. Veel gehoorde kreten zijn: prachtige natuur, op loopafstand van handige faciliteiten en natuurlijk kindvriendelijk. Maar in de praktijk is dat vaak toch wat minder rozig. Pak daarom de fiets om de buurt eens goed te verkennen. Hoe ver is het nou echt naar de dichtstbijzijnde supermarkt? En zijn er daadwerkelijk faciliteiten voor kinderen in de buurt? Schroom niet om een gesprek aan te knopen met een van de wijkbewoners om zo wat meer te weten te komen over de buurt. 

Neem een (thuis)klusser mee

Om bij de eerste bezichtiging direct een bouwkundige keuring te laten doen, gaat een beetje ver. Maar je kan natuurlijk wel iemand meenemen die wat meer verstand heeft van woningen. Denk aan een ervaren (thuis)klusser of een professionele vakman. Hij of zij kan dan kijken naar belangrijke criteria, zoals de installaties, de staat van de muren, de status van het voegwerk en de isolatie. Het is sowieso handig om iemand mee te nemen die er wat neutraler in staat, want er spelen altijd emoties mee bij het bezichtigen van een woning.