Ben je van plan om verouderd schakelmateriaal te vervangen of krijg je bijvoorbeeld een nieuwe keuken en wil je daar het juiste schakelmateriaal plaatsen? Heb je al op internet gekeken? Dan zie je nu waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel verschillende soorten en types schakelmateriaal. De verschillende soorten schakelmateriaal kunnen in de meeste gevallen niet met elkaar worden gecombineerd. Hoe weet je nu dat je het goede materiaal aanschaft. Begin om ervoor te zorgen dat je voor al je schakelmateriaal één en hetzelfde merk kiest en het liefst ook uit dezelfde serie. Zo weet je in elk geval zeker dat al je schakelmateriaal past. Kies ook één bepaalde kleur bijvoorbeeld wit of off-white maar ga niet voor beide. Dezelfde kleur schakelaars in alle ruimtes ziet er mooier uit. Zorg dat je materiaal altijd voldoet aan de Nederlandse wetgeving.
De opbouw van schakelmateriaal
Je hebt contactdozen, schakelaars, dimmers en bewegingsmelders maar waar begin je eigenlijk mee? De opbouw van schakelmateriaal bestaat bijna altijd uit 3 onderdelen waarbij je altijd begint met het basiselement. Een basiselement wordt in de muur geplaatst en zorgt voor de werking. Het basiselement is bepalend voor het soort afdekking dat hierop past! Op het basiselement wordt een centraalplaat of een bedieningsdeel geplaatst. De centraalplaat wordt vanwege veiligheidsredenen bij het basiselement geleverd. Jij hoeft alleen nog maar het afdekraam uit te kiezen zodat je de juiste afwerking van het schakelmateriaal creëert. Je kunt alle onderdelen van het schakelmateriaal, behalve dus de centraal plaat, los aanschaffen. Wil je bijvoorbeeld het afdekraam in een afstekende kleur van de schakelaars dan is dat dus mogelijk. Het enige dat je echt moet onthouden is dat je moet kiezen voor één soort schakelmateriaal uit dezelfde serie!
Lichtschakelaars en wandcontactdozen
Wanneer je op zoek gaat naar een lichtschakelaar heb je heel veel keuze en datzelfde geldt voor wandcontactdozen. Er bestaan zoveel wandcontactdozen en schakelaars dat we die niet zo één twee drie kunnen benoemen. Daarom een kleine greep hieruit.
Lichtschakelaars:
– Schakelaar met oriëntatielicht; vindt de schakelaar makkelijk in het donker
– Wisselschakelaar; één lichtpunt bedienen met twee schakelaars
– Kruisschakelaar; één lichtpunt bedienen met meerdere schakelaars
– Draaidimmer; lichtsterkte regelen van één lichtpunt
– Tipdimmer; lichtsterkte regelen door middel van tikken. Bij opnieuw inschakelen onthoudt de dimmer de laatste sterkte
– Led dimmer; lichtsterkte regelen van led verlichting
Wandcontactdozen:
– Stopcontact met randaarde
– Stopcontact zonder randaarde; voornamelijk nog in oudere woningen
– Stopcontact met extra beveiliging, kinderveilige wandcontactdoos
– Stopcontact met USB aansluiting
– Stopcontact met LED verlichting zodat in donker zichtbaar is waar deze zit
Andere mogelijkheden voor schakelaars
Er is met schakelaars steeds meer mogelijk. Zo kun je een schakelaar in huis hebben die meldt dat er iemand de ruimte binnenkomt. Je kunt met een zogeheten jaloezieschakelaar de zonwering bedienen. Dit kan door middel van een draaiknop of met een wipschakelaar. Er zijn ook schakelaars die aangaan wanneer iemand in de buurt komt. Dit heet een bedieningsschakelaar en deze worden gebruikt voor de hoogst hygiëne in ziekenhuizen of laboratoria. Soms worden ze ook al gebruikt in werkplaatsen om te voorkomen dat de schakelaar echt vuil wordt.